Everybody's a filmmaker today.

Još je davne 1500. veliki vizionar i ekscentrik daleko ispred svog vremena, Leonardo da Vinci, kreirao skicu camere obscure, primitivnog uređaja koji se smatra prvim pokušajem projekcije predmeta.
Od tada film kroz povijest dobiva sve opipljivije dimenzije, provlači se kroz umove sve više intelektualaca voljnih da svijetu pruže novi oblik umjetnosti da bi napokon u punom sjaju ugledao svjetlo dana one slavne 1895. kada je veliki izum demonstriran širim masama.
Na veliku sreću filmofila i svih koji se takvima vole smatrati, prvotnu je reakciju šoka i čuđenja ubrzo zamijenilo sve veće zanimanje koje je pak do danas preraslo u euforični užitak kojem malobrojni uspijevaju odoljeti.
Bez obzira na žanr, na scenarij, redatelja ili glumce, gotovo da nema filma koji neće pronaći svoju publiku i koji neće zabaviti ljudske umove na nekoliko sati, a nebrojeno puta i mnogo duže. 
Kad sam već dirnula u povijest, nastavit ću u istom tonu i posvetiti veljaču onim nešto starijim filmovima. Filmovima u čije su likove bile zaljubljene naše bake, a čije mudrosti i manire i dan danas štuju milijuni. 
Filmovima koji bude nostalgiju, koji govore da je ljubav i dalje onakva kakvom bi trebala biti, koji postavljaju načela na prava mjesta u ljestvici vrijednosti, koji nude jedan drugačiji pogled na svijet.
Filmovima koji jednostavno inspiriraju.

The first film ever- Exiting the Factory (1895)

Putovanje u svijet filma počinjemo uskoro. Do tad vas ostavljam ovoj snježnoj idili, pokojem glazbenom broju i uz nešto lakog štiva. Sretan vam ponedjeljak!
7 comments:

 1. baš se veselim tim filmskim postovima! sretan ponedjeljak i tebi! :)

  ReplyDelete
 2. Uvijek raspoložena za filmske postove!<3

  ReplyDelete
 3. a štivo lako,
  naizgled tek čini se takvo <3
  odlična s perom u ruci,
  u svakom žanru,
  čekam nestrpljivo
  platno filmsko
  i tebe na mom ekranu!!!

  ReplyDelete
 4. hvala na ovome..i super clanak u push it

  ReplyDelete
 5. Big laaaajk za post!

  P.S. Odsada pratim! :)


  xoxo
  Antonia

  ReplyDelete