Anatomy of Breton stripes

Da se pitalo Hrvate, ili bar Magazin prije vremena Jelene Rozge, sve bi seke ljubile mornare. Ako ne već njih, onda bar mornarske majice. Iako pola svijeta sasvim sigurno (i na sreću), ne mari za neke tamo balkanske pjesmuljke, onda nad barem podržavaju uzdizanje mornara i njihovih simbola na vrh modnog jarbola. I tako iz sezone u sezonu.


Kao i mnogi drugi duboko usidreni trendovi, i ovaj svoje korijene vuče iz mornarsko-modne meke, dakako Francuske. Prugasta je majica, u orginalu plavo-bijela, postala službena u francuskoj mornarici, ne samo zbog estetskih već i praktičnih razloga. Naime, smatralo se da je u slučaju nesreće i pada u more, mornara tako lakše uočiti među valovima. 


Tom mišlju vođena je valjda bila i ah,opet ona- madame Chanel te je pod utjecajem pruga, a možda i mornarskog šarma, odlučila u svoju nautičku kolekciju iz 1917. uvrstiti modele nalik na njihove odore.
Svijet joj se poslušno pokorio pa tako i sad, gotovo čitavo stoljeće poslije s jednakim ushitom navlačimo svoje prugaste uniforme i plovimo na palubi tek pristiglog proljeća.


Budući da Francuzi ništa ne ostavljaju slučaju, tako ne treba čuditi da su orginalne Breton majice imale točno 21 prugu, po jednu za svaku od Napoleonovih pobjeda. A kako se plimi slučajnosti ne prepuštam ni sama, svoju sam prugastu crvenu majicu odlučila popratiti još jednim francuskim simbolom- beretkom. Za dojam trobojnice tu su i bijela stolnjak haljina (koju sam nosila tu), crvene Zara cipelice i pleteni mornarsko plavi clutch koji sam naslijedila od bake. Za skrivanje pogleda zaslužni su i ovoga puta giantvintage.
For the full text in English, click here!

3 comments:

  1. You are such a beautiful lady! Honestly, your hair, outfits and photos are always so stunning. These photos make me yearn for Spring!

    ReplyDelete
  2. jako jako mi se sviđa! i kombinacija boja (volim crvenu s bijelom) i cijeli tvoj outfit :)

    ReplyDelete