ANAMNESIS of A Thousand Splendid Suns

Opći podaci: Khaled Hosseini, rođen 4.ožujka 1965. u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Po zanimanju liječnik i pisac, živi i radi u SAD-u od svoje 15-e godine. Oženjen i otac dvoje djece.

Razlog dolaska: Dolazi na dogovoreni pregled i obradu uslijed tegoba koje osjeća od 2005. kada ih je odlučio sve sasuti na papir. To je rezultiralo književnim portretom jedne ratom izranjavane zemlje kojim se danas bavimo, a pod radnom dijagnozom simbolična naziva "Tisuću žarkih sunaca".

Obiteljska anamneza: Kroz čitavo obiteljsko stablo ovog literarnog bisera provlače se dvije krajnosti. S jedne strane rat i sva njegova monstruozna lica koja srozavaju pojedinca na golo preživljavanje, uništenog morala i nade zakopane u duboku jamu zajedno s još jednom žrtvom. S druge strane neobična ljubav, koja iako krnja i nenavikla na svoje bivanje, uspijeva izrovati put kroz zaglušujuću buku eksploziva i zgrušanu krv te se podati makar na trenutak onima koji za njom vjekovima žeđaju.

Dječje bolesti: Glavna je junakinja imala 9 godina kad je prvi put čula riječ harami, što znači kopile. Ta, kao i mnoge druge riječi u romanu, nenaviklom uhu u početku zvuče strano i nerazumljivo. Jednako strano kao i čitav koncept običaja jednog naroda kojem jedva uspijemo izgovoriti i ime. Nešto toliko strano poput nošenja burki, poput molitvi koje i neizgovorene dosežu svoj cilj, poput spolne nejednakosti pa čak i neobične hrane koju nesvjesno pokušavate dočarati nepcu, svedeno na jednostavnost u obliku 328 stranica koje klize niz moždane vijuge s takvom lakoćom da iza svake želite još jednu.

Dosadašnje bolesti: Elementi smrti, straha i surovosti gotovo da dominiraju ovim djelom. No, ako se zagledate bolje, iza svakog od njih slijedi moment ljubavi, lake i neprimjetne, no ipak dovoljno moćne da zahvalite Onome gore što se svijet i dalje okreće. Unatoč svoj, gotovo nadnaravnoj, okrutnosti kojom vas stranice šamaraju, jednako vas tako i sile da ih pak zbog drugih likova i situacija, ljubite i tepate. Knjiga puna obrata sve do svog  vratolomnog vrhunca.

Sadašnje tegobe: Dojam koji će vas pratiti danima, a možda i tjednima bit će koktel euforije, zahvalnosti i razumjevanja. Možda ćete shvatiti da stvari i ljudi ne moraju biti savršeni da bi bili dovoljni, da su polovične ljubavi bolje nego nikakve, a da je pravo prijateljstvo uvijek jednako snažno bez obzira na svoju neobičnost i različitost. 

Funkcije i navike: "Za svaku kušnju i tugu koju nam uprti na rame, On ima razlog."

Lijekovi: Korice ove knjige okupane su paradoksalno nježnim notama tirkiza, još nježnije plave i zelene boje. S tim sam se kolorističkim opusom odlučila poigrati i ja.

 • Zelena vesta- je maminih ruku djelo koje datira iz nekih tamo kasnih 90-ih. Nikad je nisam pretjerano voljela jer mi je prava vuna bila "prepikava", a danas ponovno otkrivam njezinu ljepotu i s guštom je nosim.
 • Plava košulja s mašnom & smeđe hlače- second hand
 • Zelena beretka- Hrelić
 • Cipele- se nažalost ne vide dobro ni na jednoj slici jer je činjenica da je trava previsoka bila uspješno ignorirana. Pokazat ću vam ih nekom drugom prilikom, inače su Diechmann i imaju kombinaciju plave i smeđe boje. For a full text in English, click here!

13 comments:

 1. I've been following you on instagram, but I just got around to checking out your blog. I love this concept! It's really fun how you've couched everything in these medical terms, and the combination of books and fashion is wonderful.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you so much Jessica, I really appreciate your kind words. And I'm very glad you like it so hope to hear from you again. Kisses!

   Delete
 2. Citala sam Gonic zmajeva, ovu nisam jer mi je muz rekao da je jos tragicnija od Gonica... Nekako se ne odlucujem vise tako lako za potresan sadrzaj...
  Inace, izgledas prekrasno, kao i uvijek, ova zelena mi je pravo dozivanje proljeca... Ilina

  ReplyDelete
  Replies
  1. E vidiš, mene Gonič još čeka, nikad, ali baš nikad je nema u knjižnici kad se namjerim na nju. Što valjda dovoljno govori o tome koliko je dobra. :)
   Hvala ti Ilina na divnom komentaru kao i uvijek. :*

   Delete
 3. Prekrasna si! Romantični vintage postovi i uvijek vjerna sebi <3

  ReplyDelete
 4. I have only read The Kite Runner, but have heard great things about A Thousand Splendid Suns. It is on my list for sure. I am currently read the His Dark Materials trilogy - amazing.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, I haven't read it, is it any good? I set myself a goal to be a better reader this year, I'm still very slow, but it's better than not reading at all. :)

   Delete
 5. Ova frizura ti predivno stoji! I zelena boja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala draga, meni se već čini malo preduga i definitivno traži farbanje, al švercam se još nekako... hehe.

   Delete
 6. Ovo je savrseno. Fotke su prelepe, a ti izgledas fantasticno :)

  Sanja's Burgundy Blog
  Sanja's Burgundy Facebook Page

  ReplyDelete