ANATOMY of Menswear


Mislim da za sebe mogu reći kako sam oduvijek pomalo željela biti dječak.
Od malih nogu sam preuzimala sve muške uloge u igrama, maskirala se u princa umjesto princezu i dječje dane provodila u vječno zamazanim zelenim hlačama, unatoč tome što bi ih mama minutu prije čiste izvukla iz ormara. Danas pak ne izlazim iz haljina, tenisice nosim isključivo na izlete i (pre)rijetke sportske aktivnosti, a usput budi rečeno sport me zanima koliko i rezultati lutrije u Burkini Faso, što bi ga reklo- nimalo.


No, ipak ono malo dječaštva, bunta i naravno neiscrpne količine zavisti da me određeni dani u mjesecu zaobiđu u širokom luku, je i dalje prisutno. Gledajući razne editorijale, filmove i stare fotografije i kojima žena, odjevena u odjeću muškarca, ne mogu odoljeti pomisli koliko takva žena zapravo izgleda- seksi. Točnije, izgleda moćno, drsko i iznad svega provokativno, a postoji li išta izazovnije i privlačnije od žene koja zna što želi? Ili bar tako izgleda, jer budimo realni, ispod sve te odjeće je i dalje samo žena. :D


Šalu na stranu, okrenimo se na trenutak stilskoj povijesti. Kao i sve velike revolucije i ova svoje začetke ima u razdoblju najtežem za čovječanstvo- ratu. Prvi svjetski rat katalizira velike pomake u oslobođenju žena, bar onom stilskom. Prije tog vremena , društveni običaji bili su vrlo strogi po pitanju ženske odjeće. Dugačke haljine, pretjerano inhibirajuće podsuknje i bolno uski korzeti. No, kako je sve više žena pristupalo radnim snagama, ratni je režim ipak zahtjevao manje restriktivnu, a više funkcionalniju formu odijevanja. Iako su žene i dalje nosile suknje, njihova odjeća postaje izrazito muževna te počinju nositi odijela, jakne i prsluke po mjeri svoje figure.


S poslijeratnim optimizmom, procvatom burze i drugačijih društvenih običaja, 1920te postaju pozornica najdramatičnije transformacije u ženskoj modi. Ženska odijela postaju sve više "muška", praktična i po prvi put- sportska. Predvođeni " flappers" djevojkama, korzeti su potpuno napušteni u korist odjeće koja je naglašavala više dječački lik- spušteni struk i ravne grudi.


Jedan od najutjecajnijih modnih ikona 20-ih je dakako, pionirka u svemu, Coco Chanel . Ona buntovnički odbacuje ženstveni stil svog vremena i grli onaj adrogini te tako postaje jedna od prvih žena u povijesti koja je u javnosti bila u hlačama. Tijekom 30-ih , Hollywood prihvaća igru te se muška odjeća vinula u vrtoglave visine zahvaljujući ponajprije dvjema damama toga vremena- Marlene Dietrich i Katharine Hepburn.


Stil prelijepe Marlene mogao bi se tako svesti na tri riječi- androginost, glamur i šeširi. Ukoliko ste ikad obratili pozornost na njezine fotografije, mogli ste primjetiti s kolikom lakoćom i ležernošću je nosila i proslavila odijela, pozirajući vješto s cigaretom u ustima i nakrivljenim šeširom, unoseći time dodatni dašak misterije u već ionako tajanstvenu pojavu. Inspirirana njome, ovog sam puta i ja odlučila haljine zamijeniti hlačama, nakriviti šešir i na trenutak udahnuti život onom nekadašnjem dječaku u sebi koji je, gle čuda, postao muškarac. Koji nosi odijela, ima manire gospona Fulira, al i dalje ga ne bute vidli na maksimirskom stadionu. ;)

For the full text in English, click here!


6 comments:

 1. Wooow:) truly amazing! and I love your hair!

  ReplyDelete
 2. Ajme, divno. Ja bas isto volim taj "muski" look, a posebno me fascinira kako zena izgleda zenstveno u muskim komadima. Upravo i ti tako izgledas, njezno i zenstveno, a sve u tom muskom stilu. Lajk! Ilina

  ReplyDelete
 3. Sjajna si <3
  ti si neiscrpna inspiracija za vintage :D
  Volim tvoje igranje modom.

  ReplyDelete