ANATOMY of the Parasol

Baš kao što se i moje blijedo lišce skrivalo od svijeta prethodnih nekoliko mjeseci, tako je i predmet današnjeg posta- suncobran- služio (a bogme mu u tome ni danas nema premca) za skrivanje. Od koga, čega? Brata Sunca, neželjenih pogleda, stidljivih osmijeha, tu i tamo koje suze. Popis neprijatelja je podugačak, baš kao i povijest ulaska suncobrana u modni, mahom damski, svijet.


U antičkoj Grčkoj i starom Rimu nosili su ga i žene i muškarci te je taj atraktivan komad, osim za zaštitu od sunca, služio i kao svojevrsna staležna poruka, govoreći time o količini moći kojom barata ruka koja ga nosi. Također, postoje dokumentirani dokazi koji govore o nošenju i korištenju suncobrana u sakralnim obredima u Italiji tijekom 17. stoljeća.


Krajem 18.stoljeća njegova uloga postaje sve dominantnija u modnim krugovima tadašnjeg Pariza odakle hvata zalet i uskoro preplavljuje čitav zapadni svijet. Suncobrani postaju važan element postizanja modernog izgleda toga doba. Za ženu više klase, blijedi ten koji zahtjeva vrlo malo ili nimalo make upa postaje ključan simbol koji zaokružuje idealnu sliku pasivnog i o muškarcu ovisnog bića. Uz to, blijeda put se lako razlikuje od "običnog puka" koji je radio na poljima i bio opaljen suncem.


Stilovi suncobrana često su se mijenjali i prilagođavali trendovima, odnosno siluetama haljina, materijalima i bojama drugih modnih dodataka, poput torbica i ukrasa za kosu. Bivali su inspiracija i mnogim umjetnicima poput Moneta koji je ovjekovječio svoju suprugu i sina na slavnoj slici iz 1875. "Woman with a Parasol". Iako nadasve šarmatni, popularnost im drastično pada dolaskom 20ih godina prošlog stoljeća i pojavom trenda sunčanja i tamne kože kao privlačne i zdrave. No čak i usprskos tome, suncobrani uspijevaju izboriti svoje mjesto pod suncem prolazeći kroz ruke slavne Marylin, Bettie Page i mnogih drugih tadašnjih zvijezda.


S porastom svijesti o štetnosti sunčevih zraka, jednako kao i sve bržim širenjem vintage kulture, suncobrani ponovno postaju jedan od omiljenijih modnih dodataka, naročito u ljetnim mjesecima. Cijenom više nego prihvatljive replike ili pak pravi antikni primjerci, izbor je širok, jednako kao i prilike u kojima ga se može iskoristiti. Svoj ipak nisam ponijela na more jer je bicikliranje bilo prioritet, ali sam ga zato prošetala Maksimirom jednom prilikom pred kišu kojoj smo se tada zajedno narugali.


Dress: vintage
Necklace: DIY
Purse & hair bow: flea market
Shoes: Modcloth
Parasol: Ebay
Photo by: Foto Sarah

For the full text in English, click here!

5 comments: